Bilmeyenler için kısaca şunu söyleyeyim 2006-2011 Ege Üniversitesi BÖTE bölümü mezunuyum. Benim için farklı bir deneyimdi üniversite. Çünkü Azerbaycanlıyım ve üniversiteyi Türkiyede okudum. Haliyle bu durumun bazı avantajları ve bazı dezavantajları oldu benim için. Tavsiyelerim aslında BÖTE bölümünü okuyup ta öğretmenlik yapmayacak olanlara olacak. Fakat bu öğretmenlik yapmamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece Türkiyede öğretmen atamaları konusunda sürekli sosyal paylaşım istelerindeki şikayetleri okduğumdan durumun pek de iyi olmadığınız gözlemliyorum. O nedenle kendi deneyimlerimden yola çıkarak tavsiyede bulunmak istedim.
Üniversitedeyken belki de bıktığınız bir laf vardır büyükler, mezunlar sürekli zamanınızın kıymetini bilin derler. Evet klasik bir laf oldu belki ama gerçekten öyle arkadaşlar kesinlikle zamanınızı iyi değerlendirin. Sonra çok ama çok pişman oluyorsunuz.
Kesinlikle ama kesinlikle ingilizcenizi geliştirmeye bakın. Hele hele günümüzde artık ingilizce bilmeniz şart. İngilizce biliyorsanız bir adım değil belki 10 adım ileride olursunuz rakiplerinizden. Çünkü her konuda sağlam kaynaklar hep ingilizce. Türkçe kaynaklar da genelde İngilizceden çeviri veya ingilizceden derlenmiş içeriklerdir. Ayrıca ingilizceniz varsa yurtdışı kapısı da her zaman açıktır ve zorlanmazsınız. İş imkanlarınız da çok olurve yurtdışındaki seminerlere, konferanslara gönderilirsiniz.
Sosyal olmaya çalışın. Çünkü sosyal aktiviteler falan yolunuzu açar. Bakış açınızı değiştirir. Çevreniz sizi daha iyi tanır. İş imkanlarınız oluşur. Ben bu konuda pek iyi değerlendiremedim üniversiteyi. Son senemde birkaç işe birden kalkıştım ama çok zorlandım. ilk senelerde zamanım boldu ama dediğim gibi zamanımı iyi değerlendiremedim. Son senemde farkettim bunu biraz o yüzden birkaç işe birden kalkıştım (bilgisayar kulubu başkanlığı, e-ticaret şirketinde programcı olarak çalıştım, sürekli eğitim merkezinin ve üniversitede psikolojik danışmanlık kulübü veb sayfasının programlanmasını üstlendim) fakat biraz zorlandım açıkcası. Oysa tüm bunları ve daha fazlasını ilk senelerde yapabilirdim.
Bir programlama dili öğrenin kesinlikle. Fakat eğer hevesiniz yoksa boşuna çabalamayın. Programlama bana göre bir iş için öğrenilmemeli. Hevesiniz olmalı, yemek yemeyi unutacak kadar hevesli olmanız lazım 🙂 Sadece öğrenmekle kalmayın, freelancer arayan bir sürü şirket, bir sürü online site bulunmakta. Onlardan faydalanın. Gerekirse ücretsiz çalışmayı deneyin iyi programcı olmanız için deneyim gerekiyor. Tecrübe edinmiş olursunuz. Programlamayı çok iyi öğrenebilirsiniz ama deneyiminiz yoksa teorik olarak sizden daha az bilen birisi sizden daha çok para kazanır daha güzel işler ortaya çıkarabilir bunu unutmayın.
BÖTE bölümünde programalma dersleri var fakat genelde temel düzeyde anlatılır. Bu da normal birşeydir. Çünkü öğretmenler okulda ciddi şekilde veya ileri düzeyde programlama dersi vermiyor zaten. Hatta hiç programlama dersi de vermiyor olabilirler :)Bu nedenle üniversitede ikinci ya da üçüncü sınıfta nasılsa öğreneceğiz şimdilik gerek yok deyip öğrenme işini ertelemeyin kesinlikle.
Açıkcası ilk senelerde programlama öğrenirseniz maddi olarak öğrencilik döneminde sıkıntı da yaşamazsınız. Haliyle deneyiminiz, portfolyonuz olur ve mezun olduğunuzda siz işi değil iş sizi arar.
Tüm bunları yapabilmeniz için tek şart zamanınızı iyi kullanmak arkadaşlar. Nacizane, deneyimlerimden, yapamadıklarımdan, öğrencilik döneminde yapamayıp şimdi pişmanlığını duyduklarımdan yola çıkarak birkaç tavsiyede bulunmak istedim. Umarım işinize yarar teşvik eder sizi 🙂 iyi çalışmalar dilerim.
Juma Murad
Abi deneyimlerini ve tecrübelerini bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Bende şimdi BÖTE bölümünü okuyorum birinci sınıfa. Sizin gibi yabancıyım. Benim bir kaç tane sorum olucaktı.
22.02.2019, 18:19:07Anar SAMADOV
Rica ederim faydalı oluyorsa ne güzel. Yalnız 2011 den buyana eğitimle ilgili pek bilgiye sahip değilim. Teknik olarak veya yardımcı olabileceğim konu varsa sorun tabiki.
22.02.2019, 21:15:05