alexa  Menu
Git cherry-pick nedir, nasıl kullanılır

Git cherry-pick nedir, nasıl kullanılır?

  31.03.2019 ,   yorum yapılmadı ,   25.012 kez okundu.

Artık doğru dürüst şirket yazılım geliştirici ararken versiyon kontrol sistemlerini bilmenize, kullanmış olmanıza ciddi önem veriyorlar. Yazdığınız kodu versiyon kontrol sisteminde tutmanız şirketin de işini kolaylaştırıyor çünkü. Yarın siz işten ayrıldığınızda veya herhangi bir sorun çıktığında eski kodlara bakma şansı her zaman var oluyor çünkü.

Dolayısı ile Git konusunun önemli olduğunu tekrar vurgulamakta fayda var. Bu nedenle Git paylaşımlarımın devamı olarak yeni ve bazen çok ihtiyaç duyulan bir konuya değinmek istiyorum.

Büyük projelerde ve takım çalışmalarında Git Branch kullanımı çok önemlidir. Bu konuya daha önce Git branch kullanımı başlıklı yazımda değinmiştim. Branch kullanımı güzel fakat bazen unutkanlıklarımız sorunlar çıkarabiliyor. Örneğin iki branch kullanıyorsunuz diyelim. Birincisi master ikinicisi developer branch-i olsun. Master branch-inde bir değişiklik yapmanız gerekiyor ve yaptıktan sonra farkediyorsunuz ki, aslında developer branch-indesiniz. Bu durumda değişikliği push ederseniz master branch-ine geçerek pull etmeniz gerekecek. Fakat çoğu durumda developer branch-indeki bazı size lazım olmayan değişiklikler de master branch-i ile merge edilmiş olur.

İşte bu noktada git cherry-pick komutu işinizi kolaylaştırıyor.

Güncellemeleri yanlışlıkla developer branch-inde yaptınız diyelim. Yine aynı branch-te güncellemeleri commit ettikten aşağıdaki komutlardan birini çalıştırarak sonuç olarak çıkan sha1 kodunu kopyalamanız gerekiyor. (developer branch-inde push etmiyoruz kesinlikle)

1.git rev-parse HEAD
2.git rev-parse --verify HEAD

Daha sonra git checkout master komutunu çalıştırarak master branch-ine geçiyoruz. Buradayken işte asıl komutumuz olan cherry-pick komutunu aşağıdaki gibi çalıştırıyoruz:

git cherry-pick <sha1>

<sha1> yerine yukarıdaki işlemde kopyaladığımız sha1 kodunu yapıştırıyoruz. Bu kod diğer branch-te commit edilen değişiklikleri yaptığımız dosyaların yolunu barındırıyor.  Bu komutu çalıştırdıktna sonra normal push işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Son olarak bu işlemi uygulamalı şekilde izlemek için aşağıdaki videoyu inceleyebilirsiniz. Kanala abone olmayı da unutmayın 🙂

Yorum yapın..

isim yerine gerçek isim ve soyisim yazılmadan yapılan yorumlar kesinlikle onaylanmıyor bilginiz olsun.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


%d blogcu bunu beğendi: