Hosting, yabancı bir kelimedir aynı zamanda Türkiyede de bu haliyle kullanılmaktadır. Türkçede Hosting barındırma manasına gelmektedir. Kısacası web ortamlarına ait dosyaların barındırılması olarak tanım yapabiliriz. Barındırma hizmetleri bir kaç çeşite ayrılır. Bu çeşitleri sırasıyla inceleyelim.
Web Hosting
Kişisel veya çok fazla trafik harcamayan siteler için kullanılan paketlerin bütününe web hosting adı verilir. Genellikle küçük ölçekli işler için kullanılır. Birden fazla site de barındırılabilen paketleri mevcuttur.
Reseller Hosting
Birden fazla siteye sahip olan aynı zamanda bu siteleri çeşitli insanlara veya müşterilerine veren kişilerin kullandığı paketlere reseller hosting denir. Her ne kadar web hosting üzerinde de birden fazla site barındırılabilse de bu siteler ayrı panellerden değil tek panelden yönetilirler. Bu yüzdende reseller durumun işleyişinde büyük rol oynamaktadır.
Sanal Sunucu
Standart fiziksel sunucuların bölüştürülmüş haline sanal sunucu adı verilir. Sanal sunucular kendi içinde ikiye ayrılırlar. Bunlar VPS ve VDS hizmetleridir. Bu iki hizmette bir fiziksel yapının bellek, işlemci, disk gibi donanımsal ihtiyaçlar ile bölüştürülmüş halidir. Ancak VPS ile VDS’nin ayrıldığı nokta paylaşımlı veya paylaşımsız olmasıdır. VPS türündeki sunucular paylaşımlıdır. Bu yüzden sunucu üzerindeki özellikler tüm kullanıcıların erişebileceği yapıdadır. İhtiyaca göre her kullanıcı özelliği kullanabilir ancak belirlenen limitte durmaktadır. VDS ise paylaşımsızdır yani ayrılan donanımsal alan başka kişiler tarafından kullanılamaz. Bu da sunucu da eşitliğin sağlanması anlamına gelir.
Fiziksel Sunucu (Dedicated)
Bu tür sunucular fiziksel yani kasa tipinde olan asıl işi gören makinelerdir. Evimizdeki masaüstü bilgisayarımızın kasası dahi bir fiziksel sunucu olarak kullanılabilir. Ancak günümüzdeki ihtiyaçlara binaen sunucuların donanımları daha farklı olarak geliştirilmiş ve buna göre boyutlandırılmıştır. Fiziksel sunucuların iki türlü kasa tipi bulunur. Bunlar tower ve rack tipidir. Rack tipindeki sunucular yatay ve ince, tower ise dikey büyüklükte ve kalındır. Tower sunucular evimizde bulunan standart bilgisayar kasalarının benzeridir.
Bulut Sunucu (Cloud hosting)
Günmüzde artık yaygınlaşmaya başlayan bulut sunucu birden fazla sunucunun bir birine bağlı olduğu bir servistir. Üstelik bulut sunucu hizmetiyle sunucularınız farklı veri merkezlerinde barındırıla biliyor. Veri merkezleri farklı ülkelerde, farklı bölgelerde hatta farklı kıtalarda olabilir. Böylece sitenize erişmek isteyen kullanıcıya en yakın veri merkezindeki sunucunuz devreye girerek daha hızlı hizmet sunmuş olur. En önemlisi bir veri merkezinde sorun oluştuğunda, siteniz diğer veri merkezi üzerinden çalışır. Neticede erişim sağlanmış olur.
Hosting ile ilgili kısa bilgiler paylaşmaya çalıştım. Daha detaylı bilgi için paylaşmış olduğum başlıkları araştırabilirsiniz.
Yanıtla
Ali
Yazınız çox gözəl alınıb. qısa, amma bol informasiyalıdır. İnşallah, daha da uğurlu yazılar yazarsınız.
01.12.2015, 16:29:04Yanıtla
Anar SAMADOV
Təşəkkür edirəm.
01.12.2015, 16:31:19Yanıtla
Kişisel Blog
Ucuz sunucu alabileceğimiz bir firma tavsiye eder misiniz?
25.01.2016, 12:43:43Yanıtla
Anar SAMADOV
Ben turhost.com kullanıyorum. Gayet de memnunum. Hizmetleri güzel aldıkları paraya değer yani.
26.01.2016, 0:10:02