alexa  Menu
openlayers intercative map

İnteraktif harita kaynakları

  09.08.2017 ,   2 yorum ,   4.318 kez okundu.

Çalıştığım kurumda bir projeye dahil edildim birkaç ay önce. Projede interaktiv harita oluşturmak gerekiyordu. Açıkcası daha önce böyle bir çalışmam olmamıştı. Başta biraz zorlandım çünkü tamamen yabancı olduğum bir konuydu. Fakat iş ilerledikçe ortaya güzel şeyler çıkmaya başladı. Açıkcası hoşuma gitmeye başladı.

Bu paylaşımımda interaktif harita nasıl oluşturulur konusundan ziyade bu iş için hazırlanmış, yazılmış birkaç kaynak paylaşmak istiyorum.

Benim kullandığım OpenLayers 3.0. Sanırım en çok tercih edilen ve kullanılan da bu. Örnek olarak kendi çalışmamdan bir görüntü ekledim nasıl birşey ortaya çıkabilir diye bakmanız için.

openlayers intercative map

Burada harita kısmında OpenLayers kullanıldı. Diğer bölümler HTML, CSS ve Javascript kütüphaneleri kullanılarak oluşturuldu. Açıkcası OpenLayers`in kendi sitesinden kütüphanesini incelerseniz çok güzel fonksiyonları olduğunu ve birçok farklı yöntem kullanarak haritalarınızı oluşturabileceğinizi göreceksiniz.

Bunun dışında son zamanar çok kullanıldığını gözlemlediğim bazı kaynaklar  şunlar: Leaflet , jQuery MapaeljQuery Vector MapjVectorMap. Tabiki bunların dışında da birçok kaynak vardır. Eğer bu alanda çalışmışlığınız varsa tavsiye edeceğiniz başka kaynakları incelemek isterim açıkcası. Ayrıca bu paylaştığım kaynakların dökümantasyonlarını inceleyerek öğrenebilirsiniz. En çok beğendiğim açıkcası Openlayers ve Leaflet.

Bunların dışında bazı ipuçları.

Açıkcası ilk başladığımda bu konu ile ilgili aklımda hiçbir ipucu yoktu. Bunun zorluğunu yaşadım. O yüzden kabaca da olsa birkaç ipucu vereyim. İnteraktif harita hazırlarken size haritasını oluşturacağınız ülkenin koordinatları gerekecektir. Bu koordinatları çeşitli programlar yardımı ile hazırlanan shape file aracılığı ile haritaya tanıtmanız gerekiyor. Ben shape file kullandım ve GeoServer yardımı ile bu dosyadaki bilgileri GeoJson formatında oluşturdum ve böyle kullandım. GeoServer de ayrı bir konu aslında. Coğrafi bilgi sistemi adlandırılan açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Coğrafi verileri paylaşmak, kullanmak, işlemek için güzel bir yazılım. Ben sadece shape file bilgilerini GeoJson formatına çevirmek için kullandım ama birçok özelliği mevcut aslında.

Bunların dışında PostGis konusunu da araştırmanızda fayda var. Postgis geometrik özellikleri destekleyen açık kaynak kodlu yazılımdır. Postgis postgresql ile birlikte kullanılıyor. Postgis yardımı ile çalışacağınız ülkeye ait şehirlerin ve s. polygon, line ve point özelliklerini veritabanında tutabilirsiniz.

Sanırım küçüçük bir yazıda bu konu ile ilgili kafanızı karıştıracak birçok anahtar kelime paylaşmış oldum. Üzerinde çalıştığım projeyi bitirdikten sonra belki küçük bir uygulama ile interaktif harita hazırlama konusuna değinebilirim tekrardan.

Konu ile ilgili merak ettiklerinizi yorum kısmında sorarsanız bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışırım.

 

2 yorum yapılmış

    Hüseyin Erdğan

    Belki sizin bu proje, geçen yıl çok üzerinde çalıştığım fakat kodlama bilgim pek olmadığı için zar zor bir takım iş yapabildiğim sisteme benziyor.. O kadar hoşuma gitmişti ki hatta MapTiler isimli bir yazılımı bile satın aldım.. Muhteşem harita ve görsel özellikleri var.. Sizin projeyi sabırsızlıkla bekliyorum.. Teşekürler..

    11.08.2017, 11:10:15

    Ali

    Gayet yararlı bir konu makaleleriniz için teşekkürler. Başarılarınızın devamını dilerim. Faydalı bilgiler bulunabilen nadir bloglardan.

    22.03.2018, 16:31:03

Yorum yapın..

isim yerine gerçek isim ve soyisim yazılmadan yapılan yorumlar kesinlikle onaylanmıyor bilginiz olsun.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.