PHP ile uğraşıyorsanız mutlaka Laraveli duymuş veya kullanmışsınızdır. Kullanmadıysanız mutlaka bir inceleyin araştırın derim. Laravel ile kısa sürede çok kullanışlı projeler gerçekleştirmeniz mümkün. Bu paylaşımımda Laravel ile kullanabileceğiniz işinizi kolaylaştıracak birkaç eklentiden bahsetmek istiyorum.
Translation manager
Translation manager Laravel ile hazırladığınız projelerinizde işinizi kolaylaştıracak benim çok kullandığım eklentilerden bir tanesi. Bildiğiniz gibi Laravel ile çoklu dil desteği sunan projeler yapmanız çok kolay. Laravel projenizde kullandığınız çevirileri farklı klasörlerde farklı php dosyalarında tutar. Bu eklentiyi kurarak çevirilerinizi web arayüz üzerinden ekleyebilir, güncelleyebilir, silebilirsiniz. Normalde bu işlemi manual şekilde php dosyasında yaparız. Ama Translation manager eklentisi bu işi çok daha kolay bir şekilde bize sunar. Aslında bu durum müşterilerinizin daha çok işine yarar. Onlara sade ve kullanışlı bir arayüz vererek çeviri işlemini kolay bir şekilde halletmelerini sağlayabilirsiniz.
kaynak: https://github.com/barryvdh/laravel-translation-manager
Spatie / Laravel – Analytics
Analytics eklentisi de yine aslında müşterileriniz için hazırlayacağınız projelerde güzel raporlar sunmanız için işinize yarayacaktır. Google Analytics api-ları kullanarak siteye giren kullanıcılar hakkında günlük, aylık , haftalık farklı dataları elde etme imkanı sağlar. Kurulumu ve kullanımı çok da zor olmayan fakat görsel kısmında kendi becerinizi kullanmanız gereken bir eklenti. Şöyle ki, dataları grafik şeklinde, chart-lar ve s kullanarak göstermek istiyorsanız bunu kendiniz yapmanız gerekecek. Eklenti sadece api-lar ile çalışarak verileri elde etmenizi sağlar.
kaynak: https://github.com/spatie/laravel-analytics
Laravel Socialite
Günümüzde insanlar sitelere kullanıcı girişi yaptığında sosyal medya araçlarındaki kullanıcı bilgilerini çokca kullanıyorlar. Çünkü çok basit. Zaten sosyal medyaya giriş yapmışsa yeniden kullanıcı girişi yapmadan aynı bilgilerle tek tıklamayla başka bir sitede oturum açabilmek işlerine geliyor. İşte bu işlemi de Laravel Socialite eklentisini kurarak kolay bir şekilde sağlayabiliyorsunuz. Laravelin kendi sitesinden ulaşabileceğiniz eklenti ile Facebook, Twitter, LinkedIn, Google, GitHub, GitLab and Bitbucket gibi servislerin kullanıcı girişi api-larını kullanarak projenize alternatif kullanıcı girişi sağlayabilirsiniz. Bunların dışında başka servisleri de destekliyor tabiki. Diğer servisler için de şurayı inceleyebilirsiniz : https://socialiteproviders.netlify.com/about.html
kaynak: https://laravel.com/docs/5.8/socialite
Tabi bunların dışında birçok eklenti mevcut. Zamanla onları da paylaşacağım. Sizin de tavsiye edeceğiniz eklentiler varsa yorum kısmında paylaşırsanız incelemek isterim.
Rustem
Güzel bir yazı olmuş. Tebrikler!
Küçük bir not: Dış bağlantılara link verilirse sitelere gitmek daha kolay olur 🙂
05.03.2020, 7:33:15Anar SAMADOV
Eyvallah 🙂 Ekledim linkleri sizi mi kıracağız? 🙂
05.03.2020, 8:03:01