alexa  Menu

Laravel Telescope nedir?

  18.11.2019 ,   2 yorum ,   4.087 kez okundu.

Bildiğiniz gibi günümüzde en popüler hatta bana göre en kullanışlı PHP frameworkLaravel sayılmaktadır. Gerçekten hem özellikleri, barındırdığı algoritmalar, kolay kullanımı, anlaşılırlığı, sürekli geliştirilen yeni eklentileri, community-si, dökümantasyonu ile çok harika bir frameworktür.

Zaman zaman Laravel ile ilgili paylaşımlarda bulunup yeni video eğitimler paylaşmaya çalışacağım. Fakat bu paylaşımımda çok işime yarayan bir Laravel eklentisinden kısaca bahsetmek istiyorum. Eğer kullanmadıysanız mutlaka kullanın derim.

Eklentinin ismi Telescope. Laravel Telescope olarak geçen eklenti Laravelin kendi sitesinde paylaşılıyor. Yani Laravelin kendi ürünü. Laravel eklentiyi debug asistanı olarak tanımlıyor. Telescope, uygulamanıza gelen requestler, exceptionlar, loglar, veritabanı sorguları, sıraya alınmış işler, postalar, bildirimler, önbellek işlemleri, zamanlanmış görevler, değişken dökümleri ve daha fazlası hakkında bilgi sağlar.

Özellikle bir projeyi yeni teslim edeceğiniz zaman Laravel telescope kurarak karşı tarafa teslim ettiğinizde ve test aşamasında karşı tarafın hangi sorunlarla karşılaştığını gözlemlemeniz çok daha kolay olacaktır. Şöyle ki, Telescope kullanarak hangi kullanıcının, hangi illemde, hangi saatte, hangi Modeli, Controlleri, SQL Sorgusunu çağırdığında ne tür bir hata aldığını gözlemlersiniz ve hatta bu hatayı aldığı zaman cache ve session bilgileri nelerdi diye merak ediyorsanız telescope bu bilgileri de sizin için logluyor.

Eklentinin bana göre kötü tarafı MySQL-de çok fazla yer tutması. Şöyle ki, uygulamanıza gelen tüm requestleri logladığı için veritabanına çok sayta satır ekliyor ve eğer siz bunu unutursanız iki gün sonra veritabanının GB-lara ulaştığını görmüş olacaksınız 🙂

Tabi bunun da bir çözümünü sunmuşlar aslında. CRONJOB oluşturarak Data Pruning yapabilirsiniz. Yani günlük veya 3 günde bir veritbanını temizleyebilirsiniz. Aşağıdaki kodu örnek olarka atıyorum:

$schedule->command('telescope:prune')->daily();

Yukarıda da bahsettiğim üzere özellikle projeyi yeni teslim ederken sorunları gözlemlemeniz için harika bir eklenti. Deneyerek deneyimlerinizi yorum kısmında paylaşmanız güzel olur.

2 yorum yapılmış

    Ahmet Altınkaynak

    Çok güzel bir eklenti olmuş. Bilgi için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.

    18.11.2019, 10:56:48

Yorum yapın..

isim yerine gerçek isim ve soyisim yazılmadan yapılan yorumlar kesinlikle onaylanmıyor bilginiz olsun.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.