alexa  Menu
phpstorm ile git kullanimi

PhpStorm ile Git kullanımı

  02.12.2018 ,   1 yorum ,   6.143 kez okundu.

Şuan için kullandığım IDE PhpStorm olduğundan ve PHP yazanlar için en ideal IDE olduğunu düşündüğümden Git kullanımını PhpStorm üzerinden anlatmaya karar verdim.

Aslında kendim Git-i command line (cmd) ile kullanıyorum fakat komut satırını kullanmadan direk interface ile kullanmak isteyen ve PhpStorm kullanıcıları için bu paylaşımın faydalı olacağını düşündüm.

Öncelikle Git-in bir sürüm kontrol sistemi  (VCS) olduğunu söyleyelim. Yazdığınız kodlara değişiklik yaptığınız her adımda Git-üzerinde tutarsanız ilerleyen zamanlarda neleri değiştirdiğinizi kolaylıkla görebilir, geri alabilir ve s. işlemler yapabilirsiniz. Aynı zamanda takım şeklinde bir proje üzerinde çalışıyorsanız Git olmazsa olmaz bir seçenektir. Birkaç kişi aynı kod üzerinde değişiklik yapar ve diğerler tek merkezden bu kodları çekerek üzerinde çalışır. Sonuçta ortada bir proje olur ama herkes katkıda bulunmuş olur.

Dediğimiz gibi Git bir sürüm kontrol sistemidir ama bu sitemi kullanan birçok depolama alanı vardır. Mesela, Gitlab, Github, Bitbucket ve s. Ben bu paylaşımımda Gitlab kullanacağım. Çünkü Github daha çok insanların kullanımına açmış olduğunuz open source projeler için uygundur. Örneğin bir çalışma yaparsınız ve bunu open source olarak paylaşırsınız herkes faydalanır. Github profilinizi özgeçmişinize de ekleyebilirsiniz. Yani daha çok bu tür işlemler için kullanılmasını uygun görüyorum. Github üzerinde sadece 1 adet “private” proje oluşturulabiliyor.

Fakat Gitlab üzerinde istediğiniz kadar “private” projeler oluşturup çalışmalar yapabilirsiniz. Gitlab`ın da bir kısıtlaması var ama bu CI (Continuous Integration – sürekli entegrasyon) ile ilgili.  Yani Gitlab üzerinde oluşturulan her grup için 1 ayda 2000 dakikalık bir CI testi çalıştırabilirsiniz. Kısaca sürekli entegrasyonun ne olduğunu açıklamak gerekirse Gitlab`ın paylaştığı bir örneği paylaşayım:

“Sürekli Entegrasyon, bir geliştiricinin kodu uygulamaya aktardığı her defasında yazılım oluşturup test edeceğiniz bir yazılım geliştirme uygulamasıdır ve günde birkaç kez gerçekleşir.”

Aynı şekilde Bitbucket da limitsiz “private” proje oluşturmanızı sağlıyor ama ücretsiz sürümünde 1 projede maximum 5 kullanıcı çalışabiliyor.

Bunların dışında başka depolama alanları da vardır muhakkak ama en çok bilinen ve kullanılan bunlar olduğundan kısaca değinmeye çalıştım. Şimdi gelelim PhpStorm ile Git kullanımına.

Öncelikle Git kullanabilmeniz için bilgisayarınıza Git kurulumunu yapmanız gerekiyor. Kurulum için şuradan Git paketini indirebilirsiniz.

Devamı için ise aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Not: Bu eğitimin devam edeceğini belirtmek isterim.

Kaynak: about.gitlab.com

1 yorum yapılmış

    Git kullanımı – komut satırı

    […] önce PhpStorm ile git kullanımına değinmiştim. Sadece iki ders yayınlaya bildim ama devamını zamanım oldukca yayınlamaya […]

    10.02.2019, 10:51:10

Yorum yapın..

isim yerine gerçek isim ve soyisim yazılmadan yapılan yorumlar kesinlikle onaylanmıyor bilginiz olsun.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


%d blogcu bunu beğendi: