alexa  Menu
Git kullanımı - komut satırı

Git kullanımı – komut satırı

  10.02.2019 ,   1 yorum ,   7.024 kez okundu.

Daha önce PhpStorm ile git kullanımına değinmiştim. Sadece iki ders yayınlaya bildim ama devamını zamanım oldukca yayınlamaya çalışacağım. Bu paylaşımda ise git komutlarını komut satırında yani herhangi bir IDE kullanmadan nasıl çalıştırabileceğimizi göstermeye çalıştım.

Kısaca git nedir diye başlayacak olursak, git bir sürüm kontrol sistemidir (VCS – version control system). Büyük projelerde veya takım çalışmalarında işinizi ciddi manada kolaylaştıracak bir teknoloji diyebiliriz. Şöyle düşünelim, bir yönetim paneli kodluyorsunuz ve gelecekte projelerinizde bu paneli kullanmayı planlıyorsunuz. Yani elinizde bir yönetim paneli ama birçok proje var. Bu projelerin hepsinde daha önce kodladığınız yönetim panelini kullanacaksınız. Bu durumda her seferinde aynı kodu kopyalayıp projeye dahil etmek ve onun sürümünü kontrol etmek ciddi manada yorucu ve zaman alıcı bir işdir. Ama git ile ciddi manada zaman kazanır ve daha düzenli çalışabilirsiniz.

Bunun dışında bir takımla çalıştığınızı ve aynı projede yer aldığınızı düşünün. Hepiniz kod yazıyorsunuz ama kim hangi kodu nerede kullanıyor ne iş yapıyor bilmiyorsunuz. Bu durumda da git ile çalışmak işinizi kolaylaştırır. Bir proje oluşturur ve git üzerinden her kesin yazdığı kodu görebilir, hatta aynı dosyada iki kişi çalışsa bile kodlar karışmaz ve her seferinde değişiklikleri size sorarak onaylandıktan sonra birleştirilmesini sağlayabilirsiniz.

Videoda temel git kullanımı göstermeye çalıştım. Kolay olması için ve kopyalayıp kullanabilmeniz için komutları kısa açıklamalarıyla burada paylaşıyorum:

git init – projenizin bulunduğu ana klasörde bu komutu çalıştırınca projenizi git repository haline getirir ve yeni bir .git klasörü oluşturur. içerisindeki config dosyasında daha sonra yapacağınız ayarları barındırır.

git remote add origin <sunucu adresi>   – burada origin belirteceğimiz sunucu adresine vermiş olduğumuz isimdir. Yani buna origin dersiniz, kaynak dersiniz veya ne isterseniz dersiniz farketmez. Sunucu adresi ise hangi platformu kullanıyorsanız o platform tarafından verilir. Mesela ben videoda gitlab.com kullandığım için orada oluşturduğum projenin adresini ekledim.

git status – projenizin şuanki durumunu gösterir. Dosya veya klasörlerde yaptığınız değişikliğin olup olmadığını söyler. Eğer değişiklik veya yeni eklenen bir öğe varsa kırmızı renkle dosya/klasör ismini gösterir.

git add . – herhangi bir dosyada değişiklik varsa veya yeni eklenen dosya/klasör mevcutsa onları git repository-ye dahil eder ve bu işlemden sonra git status yazarsanız artık o dosyaların yeşil renkte gözüktüğünü görürsünüz. Çünkü artık repository-ye dahil edilmiştir. Ama henüz gitlab üzerinde göremezsiniz çünkü henüz upload edilmemiştir.

git commit -m 'açıklama' – repository-ye dahil edilen dosyaları bir açıklama ile işlemenizi sağlar. Yani artık repository-ye ilave edilen dosyaları upload sırasına yazar. Basit bir tabirle upload edilmesi için kuyruğa alır diyebiliriz.

git push origin <branch adı> – commit ettiğiniz değişiklikleri (birden fazla commit yapılabilir) upload eder. Burada origin yukarıda bahsettiğim originin aynısınıdır. Yani orada origin değil başka bir isim vermişseniz burada da onu kullanırsınız. Default olarak yeni oluşturulan projede branch – master -dır. Yani branch adı master olarak belirlenir. Daha sonra başka branch oluşturup orada commit ederseniz o zaman push ederken de o branch adını yazmanız gerekir.

git clone <sunucu adresi> – daha önceden oluşturduğunuz veya herhangi bir git deposu üzerinde bulunan bir projeyi bilgisayarınıza kopyalamak için kullanılır.

Şimdilik zannediyorum bu kadar komut yeterli olacaktır. Videoda bu komutların uygulamada nasıl kullanıldığını görebilirsiniz.

1 yorum yapılmış

    Güray Süerdem

    Güzel bir konuya değinip bilgi vermişsiniz elinize sağlık.

    06.09.2019, 22:33:05

Yorum yapın..

isim yerine gerçek isim ve soyisim yazılmadan yapılan yorumlar kesinlikle onaylanmıyor bilginiz olsun.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


%d blogcu bunu beğendi: